Groningana
Grunneger Bouken
De volgende boeken zijn door Uitgeverij Vliedorp uitgebracht. Ze zijn via ons leverbaar of via de erkende boekhandel te bestellen. Enkele zijn in eigen beheer uitgegeven en alleen via de auteur verkrijgbaar.

Prijzen zijn exclusief verzendkosten.
Annet Schaap
Lampke

Dit is n verhoal over zee. Over gehaaimzinnege zeewezens en wouste zeerovers. Over Lampke, dochter van vuurtorenwachter. Over dapper wezen en meer kinnen ast ooit docht haarst.

Fré Schreiber moakte n omtoalen van t bouk Lampje van Annet Schaap.

Hier staait meer informoatsie.

2024    296 bladzieden.    € 20,00
   ISBN 9789460481307
Jan Huttinga
Station Heveskes

Ien dizze bundel van schiever / schilder / meziekmoaker Jan Huttinga oet n Daam stoan 14 körte verhoalen en 2 essays.
Jan is toal, Jan is meziek, zien Grunneger toal leest as meziek, ien beeldende toal zo as dat bie n kunstenoar heurt.
Jan vertoalde en schreef laidjes veur Grunneger zangers, wieder schrift e verhoalen en gedichten. Zien verhoalen stonden eerder ien Grunneger tiedschriften Krödde en Oader.

2024    140 bladzieden.    € 15,00
   ISBN 9789460481338
Winterbouk

Dit Grunnegs Winterbouk is n bouk mit van ales en nog wat vol dieverdoatsie en tiedverdrief ien wintermoanden. Verhoalen, gedichten, puzzels, roadsels, grappen, waitensweerdegheden en aal zuks meer.

t Bouk is moakt mit aacht Hogelandster schrievers, want aacht is meer as doezend: Annie van Dijken-Hooghuis, Bé Kuipers, Kunny Luchtenberg, Nane van der Molen, Ingeborg Nienhuis, Klaas Pieterman en Fré Schreiber.
Der binnen ook biedroagen van Aafke van Hoorn-Meinardi, Dieuwer Mulder-Groenewold, Jaap Nienhuis (Jopke Nainhoes), Hans Werkman en aandere schrievers.

Kiek hier veur veul meer informoatsie.

2023    200 bladzieden.   
Oetverkoft. Bedoulen is dat ěnd dit joar n nije druk oetkomt.

   ISBN 9789460481222.
Anneke de Vries
60 jaar druk

In het seizoen 2022-2023 viert het Grafisch Centrum Groningen (GCG) het 60-jarig bestaan als grafiekwerkplaats. Ter gelegenheid hiervan schreef Anneke de Vries dit jubileumboek, waarin de geschiedenis van het GCG wordt belicht.
Het initiatief voor de oprichting van het GCG kwam van leden van de befaamde Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. De formele banden met De Ploeg zijn lang geleden doorgesneden en daarmee kwam er ook een verbreding in de activiteiten van het GCG. Momenteel worden in het GCG cursussen etsen, steendruk, zeefdruk, letterpress (typografie) en hoog-/houtdruk gegeven.
Het boek is geďllustreerd met foto's en afbeeldingen van koppermaandagprenten.

2022.   72 pp.    € 10,00.
   ISBN 9789460481116.
Ingeborg Nienhuis
Hoeze Toenbaauw

Aaltje studeert ien Stad en woont mit n stuk of wat wichter ien Toenbaauwstroat. Opgruid ien n regenbooggezin mňs Aaltje eefkes heur draai vienden op koamers. Ien Hoeze Toenbaauw voldut t heur haile best en zai roegelt van t aine oaventuur ien t aander.
Aaltje, Aletta veur vriendinnen, swient geregeld ien Stad om en holt veul ien krougjes tou mit heur hoesgenoten. Elk van dij wichter mout leren woar heur aigen grenzen leggen. Ain het torenhoge ambities, aander dut mor t laifst hailendaal niks, n daarde wil t elkenain noar t zin moaken en din is der ook nog ain dij lidt onder de tamtoatsie van n onfersounleke perfester.
Ingeborg Nienhuis (1981) schrift verhoalen ien streektoal en ien standoardtoal. Heur Grunneger debuut Schoem of De Voarende Zoltkamper (t Grunneger Bouk, 2020) wer nomineerd veur Beste Groninger Boek. Ook heur Nederlandse debuut Randfiguren (Ambilicious, 2021) wer goud ontvongen. Ien 2022 won de schriefster de Nedersaksische schriefwedstried

2022.   196 pp.    € 12,50.
   ISBN 9789460481062.
Bert Weggemans
Sluuske aan t olle Diep

Vanof 2010 holdt Bert Weggemans hum intensief bezig met et lezen en schrieven van poëzie. Dat dut er zowel ien t Westerkwartiers as ien t Nederlands.
Zien Nederlandse bundel De mens uit het beest halen verscheen ien 2021 bij Uutgeverij Vliedorp; zien debuut kreeg n positieve ontvangst. Sluuske aan t Olle Diep is zien eerste bundel met gedichten ien e streektoal van et Westerkwartier. Dizze bundel het 43 gedichten die verdeeld binnen over de ňfdelings Woater, Tied, Swiegen en Liefde.

2022.   64 pp.    € 10,00.
   ISBN 9789460481017.
Jan de Jong
Vrezelk, nait din?

Schriever nemt woar, kikt, luustert en registreert.
Gewone, doagelkse dingen. Mor binnen dij altied wel zo gewoon en vanzulf?
Luchteg, sums mit n ondertoontje en stof tot noadenken.
Humor, maaljoagerij en voak verrazzend hou veul verhoalen n draai kriegen, doar lezer nait altied op verdocht is.
En meschain as ie t lezen zeggen van: 'Joa, zo was t persies!' Of tegen nkander roupen: 'Vrezelk, nait din?'

Lezers schreven eerder: 'Verhoalen vertellen zuk zulf. Begriepelk en vlöt te lezen.' / 'Herkenboar, n levensecht verhoal.' / 'Mos vrezelk lagen en aan t ende heb k janken mouten.'

2021.   120 pp.    € 12,50.
   ISBN 9789460480942.
Het Sauwerder Ommetje en Kunstvloed

Een dorpsommetje is precies wat het zegt dat het is: een prettige route voor dorpsbewoners om in de directe omgeving een dagelijkse wandeling te maken. Groningers lopen graag en veel, en er zijn dan ook talloze dorpsommetjes in de provincie.
In dit boekje lees je meer over de geschiedenis van het Sauwerder Ommetje, de Kunstvloed-manifestatie en de beelden die al op de route van het ommetje staan. Het vertelt wat we zoal tegenkomen als we het Sauwerder Ommetje gaan lopen.
Deze route is zo’n 7,5 kilometer lang en voert ons door Sauwerd, Klein en Groot Wetsinge, De Raken en Hekkum. Onderweg komen we over het Oude Diepje, langs het Reitdiep en passeren we vele imposante boerderijen en bijzondere huizen.


2020.   68 pp.    € 7,50.
   ISBN 9789460480850.
Jan de Jong
t Verroad

Joar 2001. Zesenviefteg joar noa oorlog. Verleden van ain man het leven van zien femilie en nog meer měnsen ien greep. Vroagen, vroagen en nog ais vroagen. Wat is woarhaid? Het recht zien beloop wel had? n Bult vroagen binnen nait beantwoord.
Bé Gremius, dik zeuventeg. Geweer nog aalweg veur t griepen. Zien twij zeuns en heur femilie, Martje zien hulp en nog twij man oet kontraain. Aal doag n worsteling. Verlamd ien heur doagelkse doun en loaten. Zel dit dramoa ooit stoppen? Hou lopt dit ňf?

2020.   120 pp.    € 12,50.
   ISBN 9789460480843.
Are Meijer
Nije plof

In deze bundel heeft Are Meijer opnieuw een verzameling verhalen bijeengebracht met een bijzondere, soms bizarre wending. Bijna allemaal berusten ze op een ware gebeurtenis.
Ook deze verhalen zijn geschreven in de taal van het Westerkwartier. Ze spelen rond Grijpskerk en kunnen verwijzen naar de werkelijkheid van vroeger en nu.
Deze bundel zal weer goed zijn voor menig lachsalvo – met enige goede wil ook voor lezers die het dialect van huis uit niet hebben meegekregen.

2019.   76 pp.    € 7,50.
   ISBN 9789460480768.
Attie F. Bos
Zo kan het ook. Inspiratie voor het bouwen van mooie stallen en schuren

Dit boek toont kleurenfoto's van 26 schuren en stallen die onder architectuur zijn gebouwd. Ze zijn functioneel en passen in het landschap.
Bij de ontwerpen is gespeeld met vorm, kleur, en materialen. Daarnaast is de locatie zorgvuldig gekozen. Soms viel de keuze op traditionele bouw, soms voor een radicaal ander ontwerp. Wat de ontwerpen allemaal gemeen hebben, is dat iedereen kan zien dat er iets bijzonders staat.
Deze uitgave wil boeren met bouwplannen, overheden, (landschaps)architecten en bouwers enthousiasmeren en inspireren.
Het boek kwam uit onder auspiciën van de werkgroep Agrarisch Landschappelijk Bouwen van Vereniging Wierde & Dijk in Groningen

2019.   76 pp.    € 7,50.
   ISBN 9789460480706.
Are Meijer
Sloten tied

Deze bundel, geschreven in het Westerkwartiers, bevat vermakelijke korte verhalen, die in de basis waar zijn gebeurd. Een en ander speelde zich vooral af in en om het dorp Grijpskerk, waar de schrijver oorspronkelijk vandaan komt. Maar ook de wijdere regio wordt aangedaan. In enkele verhalen speelt de auteur zelf een hoofdrol, al zijn dit niet noodzakelijkerwijs de verhalen die in de ik-vorm geschreven zijn.
Zo valt er voor ieder die de taal van het Westerkwartier enigszins machtig is, voldoende te genieten. Lees, lach en herken, maar vooral: ‘vernuver joe’ om een stukje dorpscultuur dat door deze bundeling aan de vergetelheid wordt onttrokken.

2019.    64 pp.    € 7,50.
   ISBN 9789460480669.
Pim de Noues
Zulfkaant

Pim de Noues (1979) wer geboren ien Grunnen en holdt van rust en drokte; roegte en kaalmte; klaai van polder en noflekhaid van Stad.
Gedichten schreef er al n zetje ien t Nederlands, eer ook ien zien mouderstoal gevuilens woord werden. Waark van hom verscheen ien t Dagblad van het Noorden, Oader, Toal & Taiken en Kreuzekeuze. n Moal of wat won hai n pries mit n gedicht.
Zulfkaant is zien eerste hailendaal aigen bundel en schetst n twijdailen tussen gedachten en gevuil, boeten- en binnenkaant, t heldere en t duuster.

2018.    46 pp.    € 10,00.
   ISBN 9789460480676.
Myriam Roelandt
Sprookjesthee

Dit boek vertelt de geschiedenis van een bijzonder theemengsel. Het is ook een sprookje over hoe De Theefabriek in Houwerzijl, een paradijs voor de theeliefhebber, had kunnen ontstaan.
Het verhaal in dit boek is een sprookje van alle tijden over thee en over betovering. Het gaat ook over hoe geld tot ondergang kan leiden en hoe belangrijk is om je hart te laten spreken.
Ben je nieuwsgierig geworden? Dompel je dan onder in de wereld van dit sprookje en vergeet niet er een kopje Sprookjesthee bij te drinken. Misschien kun je de magie dan zelf beleven...

Klik hier voor meer informatie.

2018.   32 pp.    € 10,00.
   ISBN 9789460480560.
Willem Tjebbe Oostenbrink
Zolt en Stof

Zolt en Stof (Zout en Stof) is de tweede bundel van Willem Tjebbe Oostenbrink (1963) met Groninger poëzie uit het Westerkwartier.
Als je de gedichten leest, kun je een gevoel van herkenning ervaren. Bij herlezen blijkt vaak dat er nog iets in zit, of juist erom heen. Zinnen en beelden boren verschillende lagen aan. Gedachten vormen een landschap, een rit met de auto is ook een plattegrond voor het geheugen; het hek naar het land blijft open. Zo werken ook deze gedichten (Carl-Heinz Dirks).

2017.   96 pp.    € 14,95.
   ISBN 9789460480478.
Familie Hammingh
De scheepssloperij in Garnwerd

Het bekende café Hammingh in Garnwerd werd in 1876 gebouwd op de dijk langs het Reitdiep. Deze familie bezat op dat moment al veertig jaar een scheepssloperij. Het hout dat bij de sloop vrijkwam werd een keer per jaar op een boeldag verkocht.
Dit boekje, een heruitgave van een brochure die in 1993 verscheen, belicht de geschiedenis van de scheepssloperij, de boeldagen en het café. Er zijn oude zwart-wit foto's gereproduceerd, alsmede een pentekening van Johan Dijkstra.

2022 (derde, ongewijzigde druk).   32 pp, cahier (handgebonden).    € 6,00.

Jeanine Oostland
Verhildersum
terugkeer van de bewoners


Dit boek bevat een beschrijving van en verhalen over de families die op de borg Verhildersum te Leens woonden, de families Ferhildema en Onsta, Tjarda van Starkenborgh, Van Bolhuis en Frima.
De geschiedenis van Verhildersum begint in de veertiende eeuw. Dit boek verhaalt over de Ommelander adel, heerlijke rechten, de strijd tussen de stad Groningen en de Ommelanden, de Tachtigjarige Oorlog en de Franse invloed.

Het boek is gekartonneerd en bevat vele illustraties in kleur.

2015.   144 pp.    € 14,95.
   ISBN 9789482404906.
Attie F. Bos
Boerderijen in het wierden- en dijkenlandschap

Dit boek laat zien hoe zeventien boeren zorgvuldig proberen om te gaan met de architectuur, de situering en kleurstelling van hun agrarische gebouwen om het streekeigen karakter van Groninger boerderijen te behouden. Het bevat zeventien interviews met boeren over nieuw- of herbouw van hun schuur of stal met het landschap als uitgangspunt. Het boek is geďllustreerd met foto's.

2017.   100 pp.    € 12,00.
   ISBN 9789460480454.
Tiny Veldhuis: Doan waark

Dit bouk is n zammelwaark van ale gedichtenbunnels dij Tiny Velhuis sunt 1990 schreven het. Tiny, groot worren op Mij, het ien heur jeugd en ook op ollere leeftied, haitied aan struun west deur n schiddernd pollerlaandschop tussen aiveg olle dieken. Hier binnen heur gedichten ‘geboren’ over t Wad, onmedelke pollers mit heur rieke opbringsten, sikkom nait te beschrieven Hogelandster luchten en minsen dij doar touhollen.

2015.   132 pp.    € 19,50.
   ISBN 9789460480355.
Acte van Afscheiding of Wederkeering / Ulrum 1834

Met de Acte van Afscheiding begint de geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De tekst van dit document uit 1834 is in dit boekje opgenomen. De toelichting bij de Acte en een schets van de geschiedenis van de Afscheiding is van Peter van den Burg.
Deze uitgave verscheen in samenwerking met de werkgroep Kerkhistorisch Museum Ulrum i.o.

Klik hier voor meer informatie.

2019 (tweede, geactualiseerde druk).   44 pp.    € 7,00.
   ISBN 9789460480300.
Zinnen verzetten rond het Lauwersmeer bevat gedichten van Gritter en verhalen over het Lauwersmeer van boswachter-schrijver Jan Willems.
De geschiedenis van dit prachtige gebied komt aan bod, net als lyrische gedichten over het natuurschoon.

Klik hier voor meer informatie.

2012.   64 pp.    € 8,00.
   ISBN 9789460480102.
K. G. Pieterman: Gezondhaid en Groutnis
Grunneger alliteroatsiewoordenbouk

Alliteroatsie is t verschiensel van gelieke, op nkander volgende, beklemtoonde klanken ien dichtregels, zegswiezen en aandere oetdrukkens. t Grunnegers, mit n schat aan woorden doar klemtoon op eerste lettergreep vaalt, het n biezundere veurkeur veur allitereren. Dit bouk brengt dij toalriekdom ien koart.

meer informoatie.

2004.   128 pp.    € 9,00 (aanbieding).
   ISBN 9789480876615.

Kerken met een leeuw in De Marne

Boek over de middeleeuwse kerken van Ulrum, Niekerk en Vierhuizen. Ook wordt aandacht besteed aan Ol Weem, de kleine wierde Vliedorp bij Houwerzijl. Daarnaast komt de geschiedenis van het gebied aan bod. De tekst is met tekeningen en foto’s aangevuld.

Klik hier voor meer informatie.

   64 pp.    € 8,00.
Op stap met Christoffel
(Klik op de titel voor meer informatie)

Boekje met twee wandelingen rond Houwerzijl (Groningen) met routebeschrijving. De kortste wandeling duurt ongeveer een uur, de lange drie uur.
Het omslag is met de hand gedrukt, het binnenwerk is geprint.

   Cahier, 4 pp. € 3,--.

Informatie en bestellingen

Uitgeverij Vliedorp brengt op kleinschalige wijze boeken en dichtbundels uit.

U kunt hier klikken voor meer informatie en bestellingen.

Uitverkochte titels vindt u hier.

Havenstraat 2 ~ 9973 PL Houwerzijl ~ 0595 577 247
uitgeverij@zolderman.nl
KvK Groningen 02075723