Triona's overige uitgaven

Triona Pers brengt met de hand gedrukte boekjes uit.
De volgende titels zijn nog leverbaar.
Prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Theo van Baaren
Schampscheuten

In 1986 typte en kopieerde Theo van Baaren korte en langere teksten, die hij in een cahier met de naam Ephemeriden onder belangstellenden verspreidde. Een tiental daaruit is afgedrukt in dit boekje, dat verscheen t.g.v. Koppermaandag 2023.
Van Baaren was tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn latere vrouw Getrude Pape de initiatiefnemer van De Schone Zakdoek, een 'tijdschrift' in een oplage van één exemplaar. Later publiceerde hij dichtbundels bij Querido.

12 pagina's. Oplage 99 exx. Euro 4,00.

lucebert
over Bergen, brieven en boeken

Lucebert schreef in 1954 over het wonen in Bergen, dat naar zijn mening 's zomers onbewoonbaar is vanwege een te drukke zon- en zeenering (ook toen al!) en over zijn contact met dorpsgenoten. Hij vertelt iets over brieven die hij krijgt en over zijn kritiek op uitgevers die boeken met onbetekenende foto's en allerlei misstanden uitbrengen.
De tekst is een column uit Het Parool uit het genoemde jaar, die nu voor het eerst als zelfstandige publicatie verschijnt. Het boekje is voor het Artistiek Bureau in Groningen gedrukt.

12 pagina's. Oplage 66 exx. Euro 14,00.

Belcampo
Wij zitten te diep

Volgens de schrijver zijn de Nederlanders een in zichzelf gekeerd en gemakzuchtig volkje. In dit boekje geeft hij hiervoor een eigenzinnige verklaring en gebruikt hierbij de formule 300 m = 1 B.
De tekst is een nooit in boekvorm verschenen column van Belcampo uit 1954. Dick Ronner maakte voor het Artistiek Bureau in Groningen dit uitgaafje. Het omslag is gedrukt van een bijzondere houten letter.

12 pagina's. Oplage 66 exx. Euro 10,00.

Harlingen omstreeks 1940

In dit boekje zijn clichés opgenomen, die vermoedelijk rond 1940 zijn gebruikt als illustraties in een boek. De naam van tekenaar en de uitgave kon niet achterhaald worden. Het gaat om de Grote Kerk, De Sint Michaëlkerk, het Raadhuis, de oude buitenhaven en Rijks Hogere Burgerschool. Naast de afbeelding staat een korte uitleg.
Op het voorplat staat een afbeelding van de molen De Bazuin, afkomstig van een advertentie. De tekening van voormalig café De Kroon (nu Eigentijds) sierde een suikerzakje.

16 pagina's. Oplage 50 exx. Euro 5,95.

Lydia Rood
Niks is voor eeuwig. Herinneringen aan Velp

Lydia (*1957) schreef voor deze uitgave bij vijf oude clichés enkele jeugdherinneringen aan haar geboortedorp, het Gelderse Velp. Ze deed dit op verzoek van Dick Ronner, de drukker van het boekje, die daar een jaar eerder geboren werd.
In het boekje staan korte verhalen over Rosendael, de kettingbrug in het park bij dit kasteel, de vijver (Overbeek), kasteel Biljoen, de Oude Jan en de watermolen.

16 pagina's. Oplage 75 exx. Euro 9,95.

De ezel van Sint Spiridon

Dit boekje verhaalt een wonderbaarlijke episode uit het leven van Spiridon, een bisschop die in het jaar 325 op zijn ezel naar Nicea reed.
Het omslag toont een linosnede, gemaakt door Flora de Jong. Het boekje verscheen t.g.v. Koppermaandag 2019.

12 pagina's. Oplage 150 exx. Euro 3,50.

Theo Voorthuys
Sneek omstreeks 1940

Zes clichés van tekeningen van Th. Voorthuys zijn in dit boekje opgenomen. Afgebeeld zijn de waterpoort, het stadhuis, het Fluithuis, Villa Buitenrust en de watertoren plus de Koningin Wilhelminaschool en de Christelijke Schippersschool.
De clichés zullen oorspronkelijk rond 1940 zijn gebruikt als illustraties in een boek. Deze uitgave kon niet achterhaald worden.
16 pagina's. Oplage 50 exx. Euro 5,95.

Onno Weggemans
De fotograaf en de buizerd

Een kort verhaal. 'Plotseling zit de buizerd bij het aas. Van heel dichtbij ziet hij de snavel tekeer gaan in de weke massa. Tevreden drukt hij af. Op dat moment heft de vogel zijn kop...'
Het omslag laat een linosnede zien van Flora de Jong.

12 pagina's. Oplage 130 exx. Euro 5,00.

Mischa van Broekhoven
Het Lichtfeest

‘Het was zacht aan het schemeren in het Indiase dorpje aan de rivier. De mensen staken overal olielampen aan, want het was Diwali, het feest van het licht.’ Zo begint het sprookje waarin een spinnetje op reis gaat en een rupsje ontmoet.
Omslag en binnenwerk zijn verlicht met houtsneden van de hand van Geert van der Pol. Het omslag is met de hand ingekleurd. Er is een vlinder ingenaaid.16 pagina's. Oplage 100 exx. Euro 12,50.

Harm de Jonge
Juf Stubbe en de kroontjespen van Lubbe

In het werk van de kinderboekenschrijver Harm de Jonge is meermaals sprake van juf Stubbe. In het verhaal in dit boekje redt zij het leven van Lubbe.
Het omslag is versierd met een linosnede. Het boekje verscheen t.g.v. Koppermaandag 2017.

12 pagina's. Oplage 200 exx. Euro 3,95.

Beter met z'n tweeën

Dit boekje met twee voorkanten bevat de Hebreeuwse tekst van Prediker 4:8-12 met een vertaling in het Nederlands.
De tekst is gedrukt van loden letters (maar het omslag van een cliché). De maat is 8,5 cm vierkant.

16 pagina's. Oplage 99 exx. Euro 4,00.

O. Weggemans
De meisjes van Yde

Op 12 mei 1897 vonden twee arbeiders in de buurt van Yde tijdens het uitbaggeren een veenlijkje. Het werd later overgebracht naar het museum in Assen, waar het nog steeds te bezichtigen is. Deze vondst vormt de inspiratiebron voor dit korte verhaal.
Dick Ronner maakte een typografische omslag. Hij zette de tekst hiervoor uit de loden Lectura en houten letters. De tekst van het verhaal is uit de Bembo gegoten.
Voor het binnenwerk heeft Flora de Jong een linosnede vervaardigd.

12 pagina's. Oplage 150 exx. Euro 4,50.

AL - ZZ ~ Nederlandse visserijcodes

Boekje met afkortingen (Ameland - Zierikzee) die visserskotters voerden en nog steeds dragen. Het omslag is versierd met twee linosneden. Verschenen t.g.v. Koppermaandag 2005.

12 pagina's. Oplage 175 exx. Euro 4,--.

Informatie en bestellingen

Triona Pers maakt als Drukker in de Marge uitgaven op ambachtelijke wijze. Het fonds bestaat voornamelijk uit poëzie en typografische uitgaven.

U kunt hier klikken voor meer informatie en bestellingen.